Пісні про Львів

Сьогодні започатковую нову постійну рубрику - Пісні про Львів. У планах ще є кілька варіацій на різні теми - Пісні про...але зараз про Львів.
Львів завжди вважався інтелектуальним та культурним центром Європейського масштабу, він століттями народжував та плекав непересічного таланту особистостей, притягував до себе видатних геніїв із різних країв та творив свою легенду.

Львів немов живий, він росте, розвивається, завжди залишається молодим і водночас старовинним містом. Він завжди закохує в себе усіх, хто намагається відгадати хоча б частку його таємниць, проте навіки приховує безліч історій та легенд, щоб завжди бути трохи загадковим та містичним, а отже цікавим і незвіданим.

Львів надихає. І львів'яни за це віддячують палкою та пристрасною любов'ю.

Немає на землі іншого міста, в яке можна настільки безмежно бути закоханим... 

Про Львів створено величезну кількість музичних творів. Ця рубрика - це спроба зібрати в одному місці всі пісні присвячені Місту Лева та його легендам. Пропонуємо Вам ознайомитися з ними на цій сторінці. Не забувайте, що всі твори мають своїх конкретних власників, захищені авторськими правами і тут представлені лише для ознайомлення. Після прослуховування видаліть, будь ласка, завантажені файли та придбайте ліцензійну продукцію. Приємного Вам часопроведення!

Музичною візитівкою Львова вважається стара батярська "Тільку ві Львові", яка існує як мінімум у двох варіантах - українською та польською мовами. Пісня сьогодні вважається ледь не народною, хоча  вона має своїх цілком конкретних авторів. "В 30-х роках ХХ ст. вийшло кілька кінофільмів, у яких брали участь відомі виконавці жартівливих діалогів на львівській говірці, постійні ведучі радіопрограми "На веселій львівській хвилі" Щепцьо Міґач (Казімеж Вайда) і Тонько Титилита (Генрик Фоґельфанґер). Пісня "Тільку ві Львові" стала популярною завдяки фільму "Волоцюги". цитата з офіційного сайту Віктора Морозова

ТІЛЬКУ ВІ ЛЬВОВІ

Най єнші шукають на вербах грушок
В Мюнхені, Парижі, Торонті,
Мене ж Бог боронить від хибних думок,
Зі Львова я ані на крок.
Бо де ще є людєм так файно, як ту,
Тільку ві Львові.
Бо де ще зубачиш таку красоту,
Тільку ві Львові.
Ховаймо на спід тягар наших бід,
І в Штати нема чо тікати.
Таж пиво у нас холодне, як лід,
Дівчата солодкі, як мід.
Якби ще десь раз я вродитисі вмів, то
Тільку ві Львові.
Так люблю той Львів, що бракує ми слів,
Львів то є Львів.
На світі є Відень, Гонконг і Нью-Йорк,
Я ж нігди туди не поїду,
Бо зроду не схильний до хибних думок,
Зі Львова я ані на крок... 

українська редакція тексту: Богдан Стельмах



Віктор Морозов - Тільку ві Львові


Софія Федина - Тільки у Львові


tylko_we_lwowie_(польський варіант)



Віктор Морозов взагалі у Львові культовий персонаж, якщо хто не знає. Разом із Батяр-бендом "Галичина" він записав цілий диск старих довоєнних батярських пісень, текстово адаптованих до сучасності Юрієм Винничуком.




Також один із символів Львова у музичному плані - Пікардійська Терція.  
У їхньому виконанні пісня Олександра Шевченка "Старенький трамвай" стала відомою у всій Україні.  Співається у ній саме про Львівський трамвай і Алтайські озера, до яких він колись їздив. 
Також ця пісня є у виконанні самого автора - Олександра Шевченка.

Піккардіська Терція - Старенький Трамвай